Einde van de Wereld Einde van de Wereld Einde van de Wereld
Menu

Vega recepten van Carla, je kunt ze bereiden in een half uur.
tl = theelepel
el = eetlepel

Dal Bhat
250 gram rode, gele of bruine linze
2 tl kerriepoeder
1 tl komijn
1 tl kardemompoeder
1 el garam masala
1 tl kurkuma
1 ui
1 teentje knoflook
1 bouillonblokje
250 dl water
1 el gehakte korinader blaadjes

Bak de uien de knoflook in olie. Voeg de garam masala, kerriepoeder, kardemom, komijn
en de (geweekte) toe en bak deze op een laag vuur 4 minuten mee. Voeg het water toe en zorg dat alles onder water komt te staan. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 45 minuten zachtjes doorkoken totdat de linzen gaar zijn. Zonodig water toevoegen:alles moet onder water blijven staan. Garneer met de gehakte koriander.

Kikkererwtencasserole met spinazie en rode paprika’s

2 personen
3 el olijfolie
1 kleien rode ui, grof gehakt
1 teen knoflook
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl mosterdzaad, zwart
400 gram kikkererwten in blik, met het vocht
1 kleine aardappel, in blokjes.
zeezout en versgemalen peper
1 rode paprika
125 gram spinazie
1 tomaat, n vieren
2 tl tamari
1 kleine rode cayennepeper

Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan. Voeg de rode ui en de knoflook toe
en laat ze zweten tot ze glazig zijn. Voeg de gem. koriander en het mosterdzaad toe en bak een paar minuten, voeg af en toe wat kikkererwten vocht toe, tegen aanbranden. Voeg de stukjes toe en roer tot ze bedekt zijn met de kruiderij. Voeg zout en pepere naar smaak toe en laat dit 5 a 6 minuten bakken, tot de aardappels zacht zijn, Voeg de kikkererwten en de rest van het vocht toe en laat 6 tot 7 minuten sudderen.
Verhit de rest van de olie en bak de paprika tot deze hier en daar zwarte plekjes heeft
en voeg het bij de kikkererwten. Doe er dan voorzichtig de spinazie bij en roer tot dat deze geslonken is. Voeg de tomaat toe en laat mee sudderen tot deze net zacht is. Voeg op het laatst tamari en de cayenne peper toe en maak af met zout en peper
Serveer met een kom Griekse yoghurt een paar citroenpartjes en een paar gebakken tortilla’s of warme chapati’s

Limoncello storm voor 10 tot 12 personen
500 ml slagroom
1potje lemon curd van 300 gram
100 ml limoncello
1 el maanzaad

Bedek een cakeblik met huishoudfolie. Laat de zijkanten flink overhangen .Klop de slagroom bijna stijf. Spatel lemoncurd, limoncello en maanzaad erdoor. Giet het mengsel in het cakeblik, dek af met het folie en zet een aantal uren/nacht in de koelkast.

WEETJE:
Italianen maken hun limoncello het liefst zelf, Daarvoor gebruiken ze zest(schil) van citroenen, liefst de onbespoten van de Amalfi kust. Die worden vervolgens 1 tot 3 maanden geweekt in alcohol en daarna gemengd met een suikerstroop. IJskoud recht uit de vriezer smaakt de limoncello het best.
Semi Freddo is (Italiaans voor ‘half bevroren’)helemaal bevroren, soort parfait of ijstaart.

Kokosbolletjes met chocola of rum en rozijnen
Voor ongeveer 24 stuks

150 gram suiker
190 gram geraspte kokos
3 eieren
1/4 tl zout
1 el custardpoeder

100 gram chocolade
of
130 gram donkere rozijnen
60 ml rum

Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en meng deze.
Voeg als laatste de chocola of de rum en rozijnen toe en laat het mengsel minimaal 1 uur rusten op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200 graden C
Maak met een kleine ijslepel, eierdop/ koffieschep of met de natte handen kleine bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kokosbollen in 13 tot 18 minuten goudbruin en gaar.

 

Soepje van Hélène en Rob

Deze soep hebben Helene en ik op een feestje op de boot voor zo'n 60 personen gemaakt.
Deze soep, die in een handomdraai gemaakt is, was een doorslaand succes
Weinig ingrediënten.
Hier komt wat informatie, die ik heb opgezocht, voordat ik met de receptuur begin.
Broccoli is heel gezond en bevat veel glucosinolaten. De stof sulfarofaan is een onderdeel daarvan en is een sterke antioxidant. De naam komt van het woord broccoli, wat zoveel betekent als bloeiende top van een kool.
Gorgonzola bevat vitamine A, B1, B6, en B12

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 liter bouillon ( water met 2 groentenbouillonblokjes).
500 gram broccoli
30 gram gorgonzola

Bereidingswijze
Broccoli goed wassen en in roosjes snijden.
Stronkjes ook gebruiken. Koken in de bouillon. Even staafmixeren. Kaas erbij flikkeren( excusez le mot) en weer even met de staaf erin.
Klaar is de soep!
Eet U vooral heel smakelijk.

Rob

Penne met romige kip, spinazie en boursin, door Rob

Dit recept is supereenvoudig en kan met een kwartier op tafel staan. En dan hoef je je niet eens te haasten.
En....je hebt zeer weinig ingrediënten nodig.
Hier komt de bereidingswijze

Pasta( tagliatelle of penne of een andere pasta die je nog in huis hebt.)
100 gram voor 1 persoon koken voor 8 minuten.
Nu de kipfilet of kippendij in de boter en olijfolie bakken. Beetje zout en.peper toevoegen. Is deze gaar, dan voegen we de boursin toe ( 100 gram) Is deze opgewarmd, voeg dan 150 gram spinazie toe en laat deze 1 minuut mee opwarmen.
Nu is waarschijnlijk ook de pasta gaar. Giet af en spel.met warm water af. Opdienen maar!
100 gram kip lijkt mij voldoende en, koop wel biologisch, alsjeblieft. Iets duurder, maar veel beter.
Eet smakelijk

Maak je dit eenvoudige recept, maak evt. een foto en zet deze op de Club app

Succes ermee

MMMMmmm Toetje van Rob

Dit heb je in 5 minuten ( misschien 10) op tafel
Wat gaan we doen. Naar de winkel, en we doen in onze mandje:
Pak vanillekwark ( of kwark met vanillesuiker mengen, of gewone kwark)
Zie maar.
Nu een pak bevroren bosfruit. En als derde
amaretto koekjes, of pak bastognekoekjes of.....anders pak speculaas.
Ik prefereer de eerste optie.
DAAR gaan we dan
Wat bevroren fruit met een beetje suiker opkoken. Na enkele minuten is dat gedaan.
O.k.
Opmaken die handel.
Oh neen eerst nog de koekjes wat verkruimelen
Yep
In glaasje een bodem van koekjes doen, nu de vanillekwark, en afmaken met warm rood fruit. Eet smakelijk
Maak weer een mooie foto( selfie) met je goddelijke dessert

Rob

Hier weer een eenvoudig recept met vis van Rob

Ik streef ernaar om het eenvoudig te houden.
In niet iedereen schuilt een kok of kok(in).
Maar als je er even de tijd voor neemt, en tijd hebben we vandaag de dag plenty, ga je het misschien wel leuk vinden.

Benodigdheden:
Koop een kabeljauwfilets ( neem als het even kan geen kweekvis)
Een paar aardappeltjes heeft iedereen wel in huis. Verder wat melk, boter, worteltjes, gember, peterselie(mag gedroogd zijn).

Pureetje maken met aardappel, melk en boter. Zo, dat is klaar. Kan nog een een stukje venkelknol bij, maar hoeft niet.

Nu de gember zeer klein snijden, zo ook de peterselie. Wortels koken. Afgieten, Klein beetje olijfolie in bij de wortels en nu de gember toevoegen. Ook de peterselie. Evt opzoeken met wat honing.

Nu de vis
Gaan we hem paneren of niet. Zo niet, lekker in de boter bakken. Klaar.
Willen we weer eens wat anders, dan gaan we deze paneren.
Daar komt hij.
Vis in wat bloem wentelen. Nu een ei kloppen met wat mosterd en evt. citroen.
Vis erdoor halen. Als laatste wat paneermeel met bv gedroogde dille vermengen op een bord, en wederom de vis daar door halen. Nu bakken in wat boter en olijfolie. Paar minuutjes per kant. Zeker niet langer. We kunnen aan het bakvet nog wat koksroom en mosterd toevoegen en evt wat citroen, want we willen toch ook watbsaus hebben.
Variant van groente is de witlof, die ook goed bij dit gerecht past.
Dit is lekker klaar te maken met wat sinaasappelsap en tijm( vers of evt. gedroogd) Beetje wokken van de blaadjes witlof, en de ingrediënten toevoegen is niet zo moeilijk lijkt mij.
Ik zou willen eindigen, met jullie een smakelijke maaltijd te wensen, en met gedachten bij de vrijwilligers van de boot te zijn. Met een beetje fantasie, doen we net of we met zijn allen op deze schitterende locatie zitten te eten.
Ik ben in ieder geval wel bij jullie.
Volgend recept komt snel

Tip van kok Rob voor een gemakkelijk smakelijk thuisgerecht:
Spaghetti met makreel en oude kaas

Recepten van kok Hélène:
SOEP van SPINAZIE voor 2 personen -
1) 250 gr. spinazie VERS = Wassen- kort koken- uitlekken –goed uitknijpen - hakken
(diepvries spinazie kan ook. wel zo makkelijk)
2) 2 eetlepels boter en een heel klein beetje zout door de Sp.mengen en verwarmen
3) 1 ei klutsen met 50 gram parmezaanse kaas en een heel klein beetje nootmuskaat
4) verwarm 1/2 liter bouillon (van blokje)
5) meng spinazie door de bouillon.
SUKSES

SALADE van venkel en sinaasappel
1) 1 venkel in dunne schijfjes/reepjes snijden
2) 1/2 rode ui dunne schijfjes..
3) 1 sinaasappel schillen en in kleine blokjes ...
4) dressing van olie/azijn over mengsel van venk en sin.
5) strooi wat noten en groen van de venkelknol over geheel
GEZOND

PASTA met geitenkaas
1) doe in een pannetje 1/2 eetlepel slagroom, 1/2 eetlepel olijfolie, 100 gram zachtgeitenkaas
op laag vuur!! verwarmen zodat de kaas oplost.
2) roer er wat bieslook door
3) 1/2 courgette (rest kun je in een salade verwerken of gewoon opeten)
in stukjes snijden en even de kook erover
4) 100 gram tuinboontjes uit pot of diepvries verwarmen
5) kook de pasta
6) meng de saus de groenten door de pasta.
7) strooi er wat noten overheen
SUKSES

TOETJE hangop met kaneel en toffeesaus
1) uit laten lekken in een theedoek 1 liter volle yoghurt (zeker 4 uur)geplaatst in een vergiet of zeef in de koelkast
2) roer kaneel door de uitgelekte yoghurt
3) smelt in een pan 50 gr, boter met 75 gr. bruine basterd
(i.p.v. basterd neem suiker- wordt andere saus maar ook lekker)
4) giet voorzichtig wat slagroom erbij tot een dikke saus (even zachtjes!! laten pruttelen)
5) giet over de hangop de saus
EET ZE.